donderdag 6 november 2014

Nespresso is niet de bad guy - dat ben ik

De gemiddelde Nederlander drinkt iets meer dan drie kopjes koffie per dag.

Ik hou van koffie. Ik drink het als water. Op een doordeweekse dag haal ik de zes koppen met gemak. Op het werk uit de automaat, thuis uit zo'n verleidelijk glimmend Nespresso-ding. En daar wringt iets. Want de aluminium cupjes die thuis na elk bakkie troost de vuilnisbak in gaan, dat kán niet passen bij een duurzame levensstijl.
Sinds ik ontdekte dat je gebruikte cupjes mee mag geven met de meneer die nieuwe Nespresso komt bezorgen, houden we ze weliswaar netjes apart voor recycling - maar dan nóg.

Nu blijkt Nespresso zijn verantwoordelijkheid best te nemen. Het bedrijf is actief bezig zijn milieubelasting te verlagen. Tussen 2009 en 2013 reduceerde Nespresso de CO2-uitstoot per cup naar eigen zeggen met 20 procent, en in 2020 moet daar nog eens 10 procent vanaf zijn. Bovendien wil Nespresso in 2020 volledig CO2-neutraal opereren, wat betekent dat ze hun eigen uitstoot dan willen compenseren met investeringen in bijvoorbeeld duurzame energie en de aanplant van bomen. Dat is netjes, van Nespresso.

Al vraag ik me af in hoeverre het bedrijf opereert uit oprechte betrokkenheid en in hoeverre uit marketingoverwegingen. Zeker gezien het verbijsterende interview dat de topman van moederbedrijf Nestlé eerder dit jaar gaf aan The Guardian. De mens moet niet voor God spelen door maatregelen te nemen tegen een veranderend klimaat, stelde hij. Hoewel inmiddels 97 procent van de klimaatwetenschappers meent dat we die klimaatverandering ook zelf veroorzaken, denkt deze meneer Brabeck dáár dan weer heel anders over.

Maar goed: uiteindelijk gaat het niet om de motivatie van Nespresso, maar om het resultaat. De producent van mijn koffie doet zijn best de carbon footprint van zijn product te minimaliseren. Nespresso is hier niet de bad guy - dat ben ik zelf.
Ik kies er voor koffie te drinken die per portie wordt verpakt in kleine, vervuilende aluminium cupjes. Waarvoor ik bij elk kopje een apparaat moet opstarten en opwarmen.Wat voor koffie je ook drinkt, zo'n 30 tot 40 procent van de milieubelasting wordt bepaald door de bereidingswijze.

Via dit linkje krijg je overigens een zeer compleet inzicht in de milieubelasting van verschillende soorten koude en warme dranken.

Tijd voor een duurzamer alternatief. Voor een definitief afscheid van koffie sta ik niet stevig genoeg in mijn schoenen. Dus kies ik voor een middenweg: minder en minder milieubelastende koffie. Thuis geen Nespresso meer. Mijn vriend mag de cups opmaken. Ik houd het voortaan bij koffie uit de cafetière: minder verpakking, van een bovendien minder milieubelastend materiaal, en een energiezuiniger bereiding. Op het werk voortaan maximaal twee automatenkopjes per dag - verder water.

PS. Ik heb de afgelopen weken verder ook ontdekt dat de vegetarische couscousburgers van de Albert Heijn prima zijn. En dat je nooit, maar dan ook nooit veganistische avocado-boterhammenspread van de natuurwinkel in je mond zou moeten stoppen.



1 opmerking:

  1. Wat een goed blogs schrijf je Nicole! Waarom maak je geen reclame hiervoor op Twitter en Facebook om meer mensen te bereiken en dus bewust te maken?

    BeantwoordenVerwijderen